DOLAR gidiyor AMERO geliyor

amero

yukardaki resimle başlığı birleştirince ilk bakışta insana bununda yeni bir Bush tacizi olduğu hissi geliyor.

ama bu sefer işler biraz daha ciddi.  Amerikan Doları nın son aylardaki tepetaklak gidişi böyle bir olasılığı aklı başında ekonomistlerin bile gündemine oturttu. bu konuda İnfowars sitesinde rastladığım bir bir haberden alıntılar yapmak istiyorum. haberin tümünü verdiğim linkten ingilizce olarak okuyabilirsiniz

belki duymuşsunuzdur içinde bulunduğumuz yılın ilk aylarından itibaren (FED) Federal Reserve yani Amerikan merkez bankası M3 olarak anılan finansal veriyi açıklamayı durdurdu. bu karar finans ve ekonomi çevreleri tarafından şaşkınlıkla karşılandı. çünkü M3 tedavüldeki (dolaşımdaki) amerikan dolarının büyüklüğü ile yakından ilgili çok önemli bir gösterge idi. ekonomi konularına ilgi duyan okuyucular isterlerse M3 verisinin tarifini burada bulabilirler. bilgi olarak şunu söyleyeyimde yanlişlık olmasın, M3 sadece tedavüldeki banknot  miktarı olmayıp ekonomide dolaşan tüm para değeri taşıyan enstrümanların bileşkesidir.

m3b 

ellerindeki bu önemli veriyi kaybeden bağımsız analistler derhal işe koyularak onu kendileri üretme yoluna gittiler. bu şekilde üretilmiş M3 verilerinden biri burada görülebilir.

buna göre yapılan bir gözlemde Fed bu veriyi yayınlamayı durdurduğu sırada %9 olan yıllık M3 artış değeri mayıs ayında %11 e çıkmış. bu veriyi hazırlayan Gary Kuever e göre FED hızla piyasaya para pompalıyor ve bunun açıkca ilan etmek istemiyor. Amerikan ekonomisindeki durgunluk işaretleri ışığı altında bakılırsa buna devamda edeceği görülüyor.

diğer bir önemli finans danışmanı olan Bob Chapman a göre dünya para ve kredi bolluğunda yüzüyor adeta. Amerika geçtiğimiz şubat ayından beri ekonomik durgunluğa girdi.

Chapman a göre Fed fena halde sıkışmış durumda, faiz arttırsa  emlak piyasasının çökme durumu var azaltsa bu sefer Dolar tamamen çökecek. nitekim Fed faizleri olduğu 5.25 de sabit bıraktı. bu kararla beraber derhal USDX Dolar endeksi düştü.

chapman devam ediyor ve Fed önümüzdeki yıl ekonomiyi canlandırmak için faizlerde indirime giderse Dolar %35 değer daha kaybeder diyor. böyle bir durumda zaten ekonomide Dolar ile birlikte batacaktır.

biliyorsunuz Amerikan ekonomisinin tüm ağır topları bugünlerde Çin i ziyaret ediyorlar. başta hazine bakanı olmak üzere Fed başkanı ve diğer yetkililer stratejik ekonomik dialog içindeler çinlilerle. ama Chapman bu gezinin bir sonuç getireceğini sanmıyor. ona göre Çinliler kendi kararlarını kendileri verecekler.

ve Chapman devam ediyor, Doların beklenen çöküşü ekonominin içine girdiği durgunlukla birleşince Euro ile rekabet edebilmek için Bush bir Kuzey Amerika Birliği önerisinde bulunacak. bu birliğin tek para birimi olacak AMERO ise halka Doların kurtuluşu için bir çözüm olarak sunulacak. aslında Amero nun yaratılmasıyla Bush yönetimi Dolar ı terketmiş olacak.

böyle bir olayın tüm dünyada yaratacağı depremi tasavvur bile edemiyorum. bakalım daha neler göreceğiz.

önemli not: yazıda naklettiğim görüşler adı verilen kişilere aittir. amacım sadece böyle görüşlerinde bulunduğunu okuyuculara iletmek. yoksa herhangi bir tavsiye niteliği taşımıyor.

This entry was posted in ekonomi.

Yorum bırakın